maanantai 21. huhtikuuta 2014

Pieni yhteenveto Kauppakylän asukkaista

Olen saanut pyyntöjä, että selvitys, tai sukutaulu siitä ketkä ketäkin on Kauppakylässä olisi
paikallaan..
Katsotaanpas, onnistunko sotkemaan teitä vielä enemmän..

Villa Malakoff
Rouva Aksenja Malakoff, itse Rouva Kauppakylä. Kaiken pitää mennä juuri niin kuin vain hän osaa järjestää ja neuvoa, tai ainakin hänelle pitää informoida mitä ja miten Kaupakylässä asioita on aikomus järjestää - ainakin hän luulee niin.

Aksenja Malakoff

Akesenja asusteli luottopalvelijansa Kerttu Sykiäisen kanssa taloa miehensä Olegin kuoleman jälkeen, kunnes hänen tyttärensä Elizaveta ja pikkkutytöt tulivat skandaalin käryjä karkuun Pietarista. Skandaalin aiheuttaja oli Aksenjan kunnoton vävy Mihail  Fedorov joka vähän väliä joutui pulaan naisasioissa ja vähän siihen on liittynyt pelien jännitystäkin ja kuuluu olleen kunniasta haastettuna kiellettyyn kaksintaisteluun ja jotain pelkurimaista karkumatkaakin.
Tätänykyä vävy asustaa myös talossa ja jännitystä ja draamaa on Villa Malakoffissa tuon tuosta.

Mihail ja Elizaveta
(mies jälleen sovittelee ja selittelee)


Aksenjan toinen tytär joka perheineen asusti Kirsikka Kartanoa; Valentina ja miehensä Johan von Wetterstrand ja kaksi lastaan Petja ja neito Marie sekä palvelijattarensa Josefine Boije, ovat muuttaneet Ruotsin Valtakuntaan. Sieltä on Johan kotoisin ja afäärit vaativat heidät tekemän sellaisen ratkaisun.
(Kirsikkakartano on nykyään pikku Alysan hallussa mummilassa käydessä ja siellä on vielä tavalliset kaupan nuket jotka eivät kirvoita minkäänlaista eläämää ja tarinaa joten parasta oli ajatella ratkaisuksi muutto)
Villa Malakoffissa asustaa nykyään myös Matami Olga jonka Mihail järjesti taloon

 Olga ja Suutari, silloin kun Olga vielä kilpali paikasta Suutarin sydämessä.

-  Mihailille eivät olevinaan  talon keitokset olleet riitävän hyvät. Alku oli tosi kivinen kahden naisen huushollatessa, mutta tässä vaiheessa niin Kerttu kuin Olgakin mahtuvat melko hyvin samaan keittiöön ja taloon, kunhan eivät ole liiaksi samaan aikaan lieden lähellä.
Taloon on myös ainakin väliaikaisesti jäänyt ennen joulua tullut Hebla Stierna.


Hebla on Aksenjan miesvainaan Olegin sisar joka nuorena kaunottarena oli säädetyssä järjestyksessä debyyttikautensa jälkeen naitu hyvään sukuun, mutta Ruotsiin.
Heblan mies oli tehtailija, joka valmisti saippuoita, hajusteita ja kiireisenä miehenä ei ennättänyt tuomaan nuorikkoaan kovin usein kotikonnuilleen  ja niin oli Hebla jäänyt muusta suvusta hiukan etäälle. Kirjeiden varaan.
Kaikeksi suruksi Hebla oli jäänyt myös lapsettomaksi josta kärsi suunnattomasti. Ei yksin omasta puolestaan, vaan miehensä koko suvun puolesta joka ei mitään muuta halunnut Heblalta kuin perillistä. Ja kun sitä ei vuosien saatossa kuulunut oli loppujen lopuksi hänen miehensä ottanut Heblasta eron ja nainut nuoren vaimon sukua jatkamaan ja tehtailleen perijää tekemään.
Näin oli Hebla  viettänyt vuodet euroopan kylpylöissä ja nyt vihdoin rohjennut saapua synnyin maahasa ja jäänyt Villa Malakoffiin Aksenjan seuraksi. Aksenja oli niitä harvoja jotka olivat pitäneet Heblaan yhteyttä.

 
  Venny, Aksenja ja Hebla

Ja aivan uusi energinen elo olikin virinnut Heblan tultua. Aksenja ja Hebla olivat vierailleet Kaupungissa tuttaviensa Vennyn ja Meerin luona... ja heidän matkassaan oli erästä syntymässä olevaa projektia varten  Villa Malakoffiin tulleet myös Björn ja Anna.


Näin Villa Malakoffissa asuu tällä hetkellä 10 henkilöä.

Aksenjan ja Olegin nuoruuden kuvat.


Syreenitalo
Kylässä on Syreenitalo. Entinen apteekkari Syrénin talo, jonka nuoripari Lev ja Sofka ostivat sukulaisiltaan, apteekkari Syrénin perikunnalta.

Lev ja Sofka ja Lilli

Apteekkarin edesmennyt vaimonsa oli omaa sukuaan Malakoff ja Lev on hänen serkun poikansa.
Syreenitaloon on "kerääntynyt" asukkaita vähän kohtalon omaisesti kuten väliaikaisesti talon yläkertaan vuokrahuoneeseen asettunut Laivanvarustaja pari;
Albert, vaimonsa Sonja ja mukana tullut uskollinen keittiöapulainen Lydia. Albert oli huikentelevaisilla sijoituksillaan laivanvarustajana menettänyt laivansa ja sen mukana omaisuutensa. Vakuutuksiakaan ei ollut ja niin koko omaisuus on jouduttu myymään.
Albert oli pakannut vähät tavaransa ja vaimonsa ja niin oli lähdetty häpeillen yön selkään. Mutkien kautta päädytty Kauppakylään ja lopuksi Syreenitaloon. Väliaikaisuus oli vaan venynyt..

Taaimmaisena Laivanvarustajat Albert ja Sonja


Syreenitalossa oli vähän aikaa asunut myös Åmar ruotsalaisten Åålla. Hän oli tullut meriltä Levin mukana ja päättänyt viipyä maissa jonkin aikaa ja autellut Syreenitalon remontoinnissa. Mutta kun Albertin ja Sonjan mukana oli tullut uskollinen Lydia, oli Åmarin kohtalo sinetöity.

 Åmar ja Lydia Syreenitalon pesutuvalla ja sitten vähän myöhemmin...

 Kaksosten synnyttyä


Loppujen lopuksi oli mies saanut kakistettua ne taianomaiset sanat joihin Lydia sitten vastasi myöntävästi. Nykyään he asuvat omaa pientä mökkiä Villa Malakoffin tilusten metsän reunassa. Åmar sai halvalla mökin, tonttia ei tosin myyty, mutta mökkikin jo riitti.

Heidän vieraillessa Åmarin kotikonnuilla Perämeren pohjukoissa, tuli heidän mukanaan Kauppakylään pikku Lilli.
Åmarin serkku oli kuollut rintatautiin ja serkulta oli jäänyt  täysiorpo pieni tytär. Asiasta kuulutaan ja kun Lev ja Sofka olivat jääneet lapsettomiksi, he olivat päättäneet ottaa Lillin itselleen.
Kirkkoherra oli kirjannut kirjoihinsa Linéa, mutta kukas tuollaista venytystä taisi..joten nimeksi muovautui Lilli.
 Utelias ja eloisa Lilli
 
Lilliä pari vuotta nuorempi Fredrika oli Laivanvarustajan kotipitäjästä otettu ottotyttäreksi.
Siellä oli kulkutauti niittänyt väkeä ja orpoja lapsia oli ilman kotia ja Lev ja Sofka tarjosivat hänellekin kodin.

 

 Ja pienin oli pikkuruinen vauva joka oli synnytykseen kuolleen töllin eukon vauva, jonka isä ei halunnut nähdäkään tulokasta ja niin oli synnytyksessä auttanut Hilppa Pippuri toimittanut hänetkin Sofkan syliin.


Niin, Hilppa Pippuri - Hilppa Pippuri tuntee luonnon ja tulee sen kanssa hyvin toimeen. Siksipä hänellä onkin kaikkea sieltä kerättyä. Hän taitaa luonnon parannus keinot ja vanhat opit lääkitsemiseen kuten iilimadot ja kuppauksen. Ja jonkin lorun ja yrttijuoman teeksi hän taitaa myös lemmenhaluja herättelemään. Kovin paljon kylällä on lapsenpäästöjä joissa Hilppa on myös melkein aina apuna. Hilpan pieni huone on Syreenitalon kellarikerroksessa.

 
Syreenitalossa asustaa myös tomera piika Helka. Helkan apu tuli tarpeeseen, kun taloon siunaantui lapsia niin monta lyhyellä aikaa.


Useissa torpissa lapsia syntyy joka vuosi tasaiseen tahtiin - ihan yli oman tarpeen. Usein ne kuolivat pieninä, mutta jotkin suvut olivatkin tavallista sitkeämpää sorttia ja melkein kaikki lapset saattoivat jäädä eloon. Silloin tuli haasteeksi niiden kaikkien elättäminen ja usein vanhimmasta päästä sitä joutui aika nuorena lähtemään kotoa ja pärjäämään omillaan. Eräässä töllissä oli lähtövuoroon tullut nuori Helka-tyttö. Nuorempi sisar oli varttunut niin, että saattoi puolestaan huolehtia nuorimmistaan ja niin Helkalle oli Hilppa haastellut Sofkasta ja Levistä ja Syreenitalosta. Helka oli ilahtunut, kun talo oli omalla kylällä, eikä tarvinnut kokonaan jättää omaa perhettä ja niin oli Helka  käärinyt huivinsa sisään tärkeät ja itse asiassa ainoat tavaransa ja muuttanut Syreenitaloon.
Näin Syreenitalossa asustaa tällä hetkellä yhdenksän henkilöä.

Åmarin tupa ja Suutarila
Åmarin tuvassa asustavat siis Lydia ja Åmar sekä heidän kaksosensa Olavi ja Loviisa.
Kauppakylään Åmarin perässä oli tullut Åmarin sisar Ulla. Ulla oli jäänyt kylään opettajaksi, mutta sitten oli rakkaus vienyt ja vihdoin Ulla saanut omakseen leskeksi jääneet Suutarin.  Suutari Eljas ja hänen kaksi tytärtään - Dorotea ja Iris. Ulla oli heitä opettaessaan jo jotenkin kiintynyt suutarin tyttäriin ja nyt hän saikin jakaa rakkauttaan jota ei ollut voinut tähän mennessä jakaa, lapseton kun oli.
Suutarilassa siis asustivat Suutari, Ulla ja suutarin tyttäret Iris ja Dorotea. 
 Ullan ja Suutarin hääkuva


Koivuhovi ja kauppa
Kylässä oli tietysti myös Kauppa. Kauppa oli Koivuhovin yhteydessä. Se on ollut Aksenjan miesvainaan Oleg Malakoffin veljen Iljan talo ja nyt sitä asuvat Iljan poika Aleksei ja ihana vaimoinsa Pauline. Heillä on toistaiseksi vain yksi tytär; Sofi.


 Talossa asustaa porraskamarissa silloin tällöin myös Rosalin. Kaukaista sukua Malakoffeille. Hän oli menossa naimisiin, kun sulhanen paljastuikin kerrassaan huijariksi ja nuoren neidon sydän ja mieli murtui. Nyt hän on rakkaudessaan onnetonhoukka joka odottaa minä hetkenä tahansa sulhasen tulevan. Hänen lähisukunsa on kuollut ja hän asustaa vuoron perään kaukaisten sukulaistensa luona.
Tällä hetkellä hän ei ole Kauppakylässä.
Kauppakylässä säännöllisesti vierailevat Aksenjan poika Luka ja hänen vaimonsa Malin.


Luka on palveluksessa Tsaarin hovissa kuten serkkunsa Alekseikin. Malin on Pietarissa mukana lähellä Lukaa, tai siellä missä komennuspaikka milloinkin on, toisin kuin Pauline joka piti sillä aikaa kauppaa ja taloa pystyssä kun miehensä on palveluksessa.

Pappila
Kauppakylässä oli myös pappila, tietenkin ja siellä asui Neiti Anna Sofia Ahl, pappilan mamselli, mutta jotenkin paljon enemmän, jotkut puheissaan tituleerasivat ihan ruustinnaksi epähuomiossa.
Anna Sofia oli ollut vuosikaudet pappilassa.

 
Keitellyt kirkkokahvit, laitellut ruuat ja pessyt pyykit. Tärkännyt valkoiset kaulukset ja taitellut salin vaaseihin kukat pihamaalta hoitamistaan penkeistä.
Pyöräyttänyt siinä sitten pojan ja kun ei kirkkoherra itsekään sitä katsonut tarpeelliseksi sen suuremmin kirkottaa, mitä normaaliin elemänmenoon kuului, ei asiasta enää sen kummemmin puhuttu.
Vuodet vierivät ja elämä jatku ja aina silloin tällöin Anna Sofia pyöräytti uuden pojan. Lopulta niitä oli elossa viisi vantteraa ja potraa poikaa.

Nyt rovastin sairastuttua pysyvästi hän oli jäämässä syrjään virkatehtävistään ja  Axel Ahl, yksi  Anna Sofian pojista oli nyt tullut Kauppakylään.  Axel oli laitettu aikoinaan Pietariin kultasepän oppiin ja päässyt jopa itse Fabergénille opettelemaan jaloa ammattia. Äiti oli pojastaan kovasti ylpeä ja kun poika oli kirjoittanut siirtyvänsä Pariisin kautta Berliiniin, oli äiti myhäillyt tyytyväisenä.
Sieltä olikin sitten alkanut kantautua toisenlaisia kirjeitä ja äidin itkusta huolimatta poika oli käynyt pappisseminaarin ja nyt kaikkien vaiheiden jälkeen nimitetty Kauppakylän uudeksi Kappalaiseksi. No, olihan tämäkin ylpeyden aihe. Vaikka mahdollisuuksia enemmän olisi äiti pojalleen suonut kuin kapean leivän uran lisäksi.

 
 Syreenitalossa Lev kättelee Axelia ja vierellä odottaa Fiona.Taustalla laivanvarustajapari ja Anna Sofia, Axelin äiti,
 

 Axel oli saapunut naapurikylän kautta, josta oli noutanut itselleen vaimon. Vaimoksi oli valikoitunut naapurkylän papin tytär Fiona Masalin. (Ofelian kolmas serkus) Ja liitto oli onnellinen.
Axel oli enemmän kuin hurmaantunut pieneen ja pyöreään nuorikkoonsa ja Fionastakin Axel oli komea, sen mitä uskalsi kunnolla edes katsoa ja ajatella. Ja oli Axel iloinenkin, ei tainnut ollakaan samaa jyrkkää ja jumalista miesmallia jollaisen jyrähdyksiin Fiona oli kotona saanut herätä ja nukahtaa.


 Fiona ja Axel ovat Rintamamiestaloa asustavan Salmen isän isovanhemmat. Ja Fionalta on Salme ulkonäkönsä perinnyt.Sentraali
Niin, Ofelia. Ofelia Masalin, oli Kauppakylän Sentraali.
Tai olisi pitänyt olla, mutta kovin hitaasti oli puhelimen piuhoja vedetty ja tolppia pystytetty  eikä itse sentraaliakaan ollut vielä asennettu. Ofelia parka oli jo vaipumassa epätoivoon, että hänet kutsutaan takaisin kotiin, mutta hiukan armonaikaa oli kotiväki hänelle antanut - kesän yli, sitten oli lähdettävä takaisin, jos asiast eivät edenneet.

 Ofelia ja kissansa Lumi


Willa Waapukkala
ja sitten salaperäinen Waapukkala joka ei kuuleman mukaan ole edes valmis - Aksenjan miesvainaan serkku, Vasilev Malakoff omistaa kyseisen suurehkon huvilan. Se on ollut pitkään tyhjillään, kun Vasilev on viettänyt vuotensa Pariisissa ja Pietarissa, mutta nyt taloa on asuttanut ainakin
Anna Snitkina - eläköitynyt brimaballerina joka on esiintynyt niin kotimaan saleissa kuin Euroopan areenoilla ja häntä on aina saatellut bravoo huudot ja loppumaton taputus. Hänen kanssaan taloa asuvat pienet pojat Pavel ja Sasa ja nyt sillä asuu myöa Annan sisar. Itse Vasilevia ei ole näkynyt, mutta kylällä puhutaan, että alakerran huoneet on vuokraamassa Kiertävä Laukkukauppias Sulevi.

 Sulevi - Aksenjan budoaarissa Heblan kanssa


 Sulevilla oli aikeinaan perustaa myymälän Waapukkalan alakertaan.
 Niin on kuulema Vasilev rahapulassa, että muuttaa (tai muutattaa siis Annan seurueineen talon kahteen ylimpään kerrokseen) ja antaa alakerran pois.
Anna Snitkina

 Anna ja häntä hurmaa tietenkin kunnoton Mihail...

 Annan Sisar


Kauppakylään oli juuri  saapunut vierailulle Åmarin ja Ullan äiti; Elsi-Kanerva,

 
 
 Perämeren pohjukasta  - ja pohjanmaan kautta junan tullessa, sieltä kyytiin nousi ja samalla junalla sitten tulla puksutteli Kajsa Id. Kauppakylän uusi opettaja... ja tätä tietoa on äiti Elsi-Kanerva juuri Ullalle kertomassa....

 Kajsa Id
 

5 kommenttia:

 1. Oon äimänkäkenä näistä ihanista kuvista....

  VastaaPoista
 2. Oh my god! Tässä on todella koko kylä ja aivan ihana kokonaisuus. En olekaan tajunnut kuinka suuri tämä sinun kauppakyläsi oikein on. Kiitos vain sukuselvityksestä :)

  VastaaPoista
 3. Tämä pitää saada kirjaan!!!

  VastaaPoista
 4. Huimaa täälläkin :) Melkoinen määrä porukkaa ja kaikilla kiehtova tarina elämänsä kulussa. Kiitos!

  VastaaPoista
 5. Onpa vaan nukkeväki lisääntynyt sitten alkuaikojen... :)

  VastaaPoista