lauantai 13. joulukuuta 2014

Pyykin pesua


Kun keväällä on Kauppakylän järvestä lähtenyt jäät, viritetään saunarantaan monessa talossa ja mökissä padat ja niiden alle tuli ja alkaa talven aikana likaantuneiden lakanoiden, liinojen ja vaatteiden keitto, alkaa pyykkipäivät. Sitä tekemään saapuu myös pyykkäri, Johanna.
 
 
Siihen meneekin monta päivää ja samalla talvivaatteet, vällyt, ryijyt ja kaikki lämmikkeenä käytetty siistitään, tuuletetaan, harjataan ja paikataan ja parsitaan ja  laitetaan kesän yli säilöön aittoihin, ullakoille, komeroihin ja arkkuihin tupien seinustoille.

 
Ja sama tehtiin taas syksyllä, enne talven tuloa. Silloin kaikki otettiin taas esiin ja tarkistettiin kunto, tuuletettiin ja korjailtiin  mikäli kesän jäljiltä niissä jotain olisi ollut.


Johanna kulki silloin suurimpien talojen väliä ja sinä aikana sai talosta aina täyden ylöspidon; asumisen ja ruuan. Ja joskus Johanna sai vanhoja vaatteita, tavaroita ja vähän rahaakin, kun häneen oltiin oikein tyytyväisiä.

 
Ja miksi ei olisi oltu, Johanna oli myös oiva apu kevään ja syksyn pyykkipäivien välissä. Oli syksyiset lahtipäivät ja Johanna oli mestari maustamaan makkarat. Lahtiaikaan kaikki yrittivät, että ne sijoittuivat peräkkäin, että Johanna ennätti makkaran valmistukseen moneen taloon.
 
 
Ja joulun aikaan Johannaa kysyttiin joulukalan valmistukseen.

 
Ja muihinkin jouluherkkujen laittoon.

 

Ja keväällä oli pääsiäisen aika jolloin Johannaa ehdottomasti tarvittiin pashan valmistukseen. 
 Kukaan ei osannut valmistaa sellaista pashaa kuin Johanna.


Ja kaikenlaisiin kalaaseihin ja juhliin häntä myös tarvittiin. Itse asiassa Johanna oli oikein kiireinen naisihminen ja häntä kysyttiin myös muualle kuin Kauppakylään.
Nyt hän oli tullut Villa Malakoffia varten, Aksenjan suunnittelemia juhlia valmistamaan.
Ja valmistuihan siinä samalla tämän jouluinen joulukalakin.

 
Niin että kovin, kovin kiireinen oli tämä neiti-ihminen. Ja neitinähän Johannan olikin helppo kulkea, kun ei ollut lapsiakaan vastuksina. Niin, että oikein pystyvä ja tarpeellinen oli tämä Johanna.
 
 

2 kommenttia: